З пластику роблять посуд та кухонне приладдя, упаковку для продуктів та побутової хімії, дитячі іграшки та гігієнічні прокладки, а також безліч предметів, якими ми користуємося щодня. Однак не всі види пластику безпечні для здоров'я. Зробити правильний вибір при покупці допоможе маркування пластику – трикутник із цифрами всередині, який пояснює, з чого зроблено продукт і чи допускається його подальша утилізація.
2 0PEHD (HDPE) або ПЕВП - поліетилен високої щільності. З нього роблять деякі види пакетів, пляшки для соку, кефіру, йогуртів та молока, одноразовий посуд, контейнери для їжі, флакони для косметики, гігієнічні прокладки, каністри, відра, дитячі іграшки та інші товари. Цей вид пластику приймається на переробку та може використовуватись кілька разів. Однак, він може виділяти формальдегід – газ, який негативно впливає на органи дихання, шкіру та нервову систему.
3 0PVC або ПВХ ПВХ - полівінілхлорид. Виробляють із нього дитячі іграшки, контейнери для їжі та харчову плівку, пластикові вікна, натяжні стелі, труби, фіранки для ванної та кухонні скатертини, лінолеум та штучну шкіру, а також тару для технічних рідин. Цей пластик містить бісфенол А, вінілхлорид, фталати. Він протипоказаний для харчових продуктів, хоча іноді використовується. А також практично неможливо його здати на переробку.
4LDPE або PEBD – поліетилен низької густини. З нього виробляють харчову плівку та пакети для продуктів, а також сміттєві пакети, деякі види упаковки та пакети для заморожених продуктів. На переробку приймають, але не скрізь. Цей вид пластику практично нешкідливий. Однак при нагріванні або розкладанні виділяє формальдегід. Може використовуватись багаторазово.
PP – поліпропілен. Використовується для виготовлення стаканчиків для морозива, йогуртів та сметани, упаковки для шоколаду, пакетів для круп та хліба, упаковки для дитячого харчування та соків, іграшок, а також підгузків та гігієнічних прокладок, трубочок для напоїв та харчових контейнерів, баночок для таблеток та шприців. У деяких пунктах PP приймають на переробку. Можна використовувати кілька разів. При нагріванні чи розкладанні виділяє формальдегід.
PS – полістирол. Використовується для виготовлення одноразового посуду, стаканчиків для йогуртів, упаковки для яєць, дощок для нарізування продуктів, пінопласту, дитячих іграшок тощо. Рекомендується використовувати лише один раз. На переробку приймають, але не скрізь.
O або OTHER – все інше. Це полікарбонат, поліамід та суміш полімерів. Використовуються для виробництва дитячих пляшечок та іграшок, одноразового посуду та термокухлів, пляшок для кулера, тюбиків зубної пасти, внутрішнього прошарку консервних банок, рукавів для випікання та пакування. На переробку не беруть. Містить бісфенол А або луорен-9-бісфенол (BHPF), які негативно впливають на репродуктивну та ендокринну системи. Цей вид пластику варто уникати найбільше і нагрівати категорично не можна!
Види пластику
Це маркування допоможе вам розібратися з видами пластику. Однак, найпростіший спосіб турботи про своє здоров'я та навколишнє середовище - це не розбиратися у видах пластику, а уникати їх, віддавши перевагу екологічним товарам та упаковкам. Наприклад, таким як фляги для води та ланч бокси з нержавіючої сталі.